Trackové lišty sú moderným a praktickým systémom osvetlenia, ktorý umožňuje rýchlu a jednoduchú inštaláciu, flexibilitu v umiestnení svietidiel a možnosť ich ľahkého prispôsobenia podľa aktuálnej potreby. Trackové zostavy sa skladajú z jednej alebo viacerých líšt, ktoré sú pospájané spojkami v tvare I, T, L a pod. Do týchto líšt sa potom umiestňujú svietidlá, ktoré sa dajú posúvať a pridávať alebo odoberať podľa aktuálnej potreby.

Trackové lišty sú vhodné pre rôzne typy miestností, od domácej kancelárie až po komerčné priestory, ako napríklad obchody, reštaurácie alebo kancelárie. V obytných priestoroch môžu byť použité na osvetlenie chodby, kuchyne alebo šatníka. V komerčných priestoroch sa trackové lišty používajú na osvetlenie výkladov a kancelárií, ale najčastejšie na vystavované produkty v predajných priestoroch. V týchto prípadoch sa často lišty vešajú na závesné lanká.


Jedným z najväčších benefitov trackových lišt je ich flexibilita. Svietidlá na trackových lištách možno ľahko posúvať, pridávať či odoberať podľa potreby. To umožňuje rôznorodé použitie LED svietidiel, ktoré sú energeticky úsporné a majú dlhú životnosť. Tieto svietidlá sú k dispozícii v rôznych dizajnoch, výkonoch, farebných úpravách a možnosťou výberu teploty svetla, podľa vašich potrieb.

K lištám sa dá pripojiť aj akékoľvek svietidlo, ktoré nebolo vyrobené priamo na trackový systém. Stačí vymeniť rozetu za trackový adaptér, ktorým sa svietidlo pripojí do vhodnej lišty, podľa typu svetelného zdroja v danom svietidle (či je na 230VAC, 48V alebo 24VDC).

Existujú rôzne typy trackových líšt:

  • 1-okruhová, v ktorej vám svietia všetky svietidlá spolu. Stačí 3-žilový prívodný kábel na 230VAC.
  • 2-okruhová, v ktorej si viete svietidlá zadeliť do dvoch, samostatne ovládaných okruhov, potrebný je 4-žilový prívodný kábel na 230VAC. 
  • 3-okruhová, v ktorej si viete svietidlá zadeliť do troch okruhov a tak si zapínať svetlá iba v jednom okruhu, dvoch alebo troch okruhoch spolu či samostatne. Potrebný je 5-žilový prívodný kábel na 230VAC. 
  • 1-okruhová DALI, v ktorej vám svietia všetky svietidlá spolu, riadenie a stmievanie zabezpečuje DALI systém, postačuje 5-žilový prívodný kábel.
  • 3-okruhová DALI, v ktorej si viete svietidlá zadeliť do troch okruhov a tak si zapínať svetlá iba v jednom okruhu, dvoch alebo troch okruhoch spolu či samostatne. Potrebný je 7-žilový prívodný kábel na 230VAC. 
  • 2-okruhová 48V, v ktorej si viete svietidlá zadeliť do dvoch, samostatne ovládaných okruhov, alebo jeden okruh s ovládaním DALI, potrebný je 4-žilový prívodný kábel . 
  • 1-okruhová magnetická 48V, v ktorej držia svietidlá na magnet, takže sa s nimi ľahko manipuluje, napájanie je cez zdroj na 48VDC. Systém pracuje na nízkom napätí, čo je výhodou z hľadiska bezpečnosti, pripájacie adaptéry majú kovové jazýčky, ktoré ich spájajú s vodivým medeným pásikom v lište, súčasťou sú blokovacie hroty pre zaistenie polohy. Systém môže byť doplnený ovládaním 0-10V, DALI, 2.4G, WiFi, Bluetooth a Zigbee. Pre DALI a 0-10V je potrebný dodatočný signálový kábel, ostatné sú ovládané bezdrôtovo. Tieto lišty môžu byť napájané aj zdrojmi 24VDC, ak budú osadené svietidlami s týmto napájaním.

Podľa spôsobu inštalácie poznáme lišty zapustené do sadrokartónu alebo prisadené priamo na strop alebo stenu. Zapustené trackové lišty inštalované priamo do stropu alebo steny umožňujú dosiahnuť minimalistický a diskrétny dizajn často používaný v moderných interiéroch. Okrem zapustených a prisadených trackových líšt existujú aj visiace trackové lišty. Každý typ lišty má svoje výhody a nevýhody a voľba závisí od požiadaviek konkrétneho projektu.


Radi vám poradíme s výberom lišty, komponentov a svietidiel. Stačí nám napísať, zavolať alebo prísť do predajne, kde máme vystavené lišty a svietidlá.

V ponuke máme aj oblé trackové lišty, ktoré sa dajú spojiť do kruhov, oválov či vlnoviek.

Ak máte záujem o cenovú ponuku zdarmaneváhajte nás kontaktovať.