Rádiofrekvenčné (RF) diaľkové ovládanie pre LED produkty sa nielen ľahko nastavuje a používa, ale funguje aj vo výnimočnom rozsahu – zvyčajne ponúka až 30 metrový rádius ovládania. K dispozícii je RF ovládanie pre jednoduché jednofarebné stmievanie (DIM), pre nastavenie teploty svetla a intenzity v prípade duálnych svietidiel (CCT DIM), ako aj pre multifarebné  a iné špeciálne svietidlá (RGB, RGB+W, RGB+CCT).

Čo je RF?

RF je skratka pre „rádiovú frekvenciu“, ktorú možno použiť pre komunikáciu na veľké vzdialenosti. Diaľkové ovládače vysielajú signály rádiovou frekvenciou, ktoré spracuje prijímač a mení na signál PWM, potrebný na plynulé stmievanie alebo zmeny farieb.

RF systém je riešenie inteligentného domáceho osvetlenia. Je to dokonalý bezdrôtový systém domácej automatizácie, ktorý umožňuje ovládať viacej zón jedným diaľkovým ovládačom s neobmedzeným počtom prijímačov v každej zóne.

Systém tvorí diaľkový ovládač (ten môže byť ručný, nástenný dotykový panel alebo stolný ovládač) a 1-5 kanálové výkonové jednotky, čiže prijímače. Prijímače je možné ovládať aj cez WiFi prostredníctvom aplikácie nainštalovanej v SMART zariadeniach IOS alebo Android.


Čo je RF ovládač?

RF ovládač je bezdrôtové zariadenie, ktoré vysiela signály určené pre výkonové elektronické zariadenia, čiže prijímače. Umožňuje vysielať presné a rýchle pokyny pre neobmedzený počet prijímačov, môže ovládať 1 až 8 zón, samostatne alebo synchrónne. Výhodou práce s RF ovládačom je, že nemusí byť blízko prijímača, môže byť dokonca za stenou a na rozdiel od IR ovládača, ho nemusíte vizuálne nasmerovať priamo na prijímacie zariadenie.


Čo je to RF prijímač?

RF prijímač je základná výkonová stanica, ktorá prijíma rádiofrekvenčnú komunikáciu z ovládača a na základe prijatého signálu ovláda LED svietidlá. Prijímače môžu byť 1 až 5 kanálové, sú kompatibilné so všetkými našim diaľkovými ovládačmi RF 2.4G, verzie WiFi prijímajú pokyny z aplikácií na systémoch IOS a Android.

  • K jednému prijímaču je možné naladiť až 10 diaľkových ovládačov, jeden diaľkový ovládač môže riadiť neobmedzený počet prijímačov.                 
  • Diaľkový ovládač môže ovládať jednu alebo viacero zón, všetky prijímače v rovnakej zóne sú automaticky zosynchronizované.                                                                                                                         

1. RF jednofarebné LED stmievače

  • Bezdrôtová séria stmievateľných prijímačov je učená pre jednofarebné LED produkty, umožňuje zapnutie/vypnutie svetla, nastavenie jasu, kombináciu svetelných okruhov, naladenie scény, načasovanie a uloženie do pamäte ovládačov.                                                                                                               
  • Jednokanálový prijímač je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými panelovými, stolovými), k dispozícii aj WiFi model pre spárovanie so smart telelefónom. Pre stmievanie je možné použiť aj akýkoľvek iný viackanálový prijímač.                                                                                                                                              


2. RF duálne CCT LED stmievače

  • Bezdrôtová séria CCT ovládačov je určená pre riadenie tzv. chromatických/duálnych LED pásov a iných CCT LED produktov. Umožňujú plynulé nastavenie/ladenie bielej farby, od teplej, cez neutrálnu až po studenú, pričom intenzitu každej  navolenej farby je možné ešte upraviť stmievaním, navolené scény je možné uložiť do pamäte.                                                                                                               
  • Dvojkanálový CCT prijímač je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými, stolovými), k dispozícii aj WiFi model pre spárovanie so smart telefónom.                                                                                                                                                  

3. RF multifarebné RGB LED ovládače

  • Bezdrôtová séria RGB ovládačov je určená pre riadenie RGB LED pásov a svietidiel, umožňuje nastavenie farby, intenzity, výber prednastavených programov, dynamických efektov, ovládanie zón, nastavenie a uloženie svetelných scén do pamäte ovládačov.                                                                   
  • Trojkanálový RGB prijímač je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými panelovými, stolnými), WiFi prijímače sú vhodné pre ovládanie aj smart telefónom.                                 


4. RF multifarebné RGB+W LED ovládače

  • Bezdrôtová séria RGBW ovládačov je určená pre riadenie RGBW LED pásov a svietidiel, umožňuje nastavenie farby, intenzity, výber prednastavených programov, dynamických efektov, ovládanie zón, nastavenie a uloženie svetelných scén do pamäte ovládačov.                                                                 
  • Štvorkanálový RGBW prijímač je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými panelovými, stolnými), WiFi prijímače sú vhodné pre ovládanie aj smart telefónom.                                 


5. RF multifarebné RGB+CCT LED ovládače

  • Bezdrôtová séria RGBCCT ovládačov je určená pre riadenie RGBCCT LED pásov a svietidiel, umožňuje nastavenie bielej farby, intenzity, statické farby, výber prednastavených programov, dynamických efektov, ovládanie zón, nastavenie a uloženie svetelných scén do pamäte ovládačov.                                                                 
  • Päťkanálový RGBCCT prijímač je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými panelovými, stolnými), WiFi prijímače sú vhodné pre ovládanie aj smart telefónom.                                 


6. RF univerzálne WiFi/Tuya a Zibee/Bluetooth LED ovládače

  • Bezdrôtová séria prijímačov  RF+ Wifi/Bluetooth/Zigbee  je kompatibilná s diaľkovými ovládačmi pre stmievanie, ovládanie CCT svietidiel, ovládanie RGB/RGB+W a RGB+CCT LED svietidiel a zároveň môžu byť ovládané pomocou aplikácie Tuya SmartLife APP. Nezávislé alebo synchrónne ovládanie, inteligentné načasovanie, nastavenie a uloženie svetelných scén, kompatibilné s bežnými inteligentnými reproduktormi Tmall Genie, Xiaodu, Xiaomi Amazon, Google, prehrávanie hudby, hlasové ovládanie.                                                                                                                                                   
  • Jedno a viackanálové prijímače je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými panelovými, stolnými) a zároveň ich riadiť aplikáciou cez smart telefón.                                 


7. RF jednofarebné 0/1-10V LED stmievače

  • Bezdrôtová séria stmievateľných prijímačov, rozsah stmievania 0-100%, logaritmické stmievanie, kompatibilné s rôznymi značkami stmievačov.                                                                                                           
  • RF prijímače 0/1-10V je možné zladiť so všetkými diaľkovými ovládačmi (do ruky, nástennými panelovými, stolovými). Pre stmievanie je možné použiť aj 4-kanálový prijímač.                                                                                                                                                  

Ak máte ešte nejaké otázky, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pripravíme komplet osvetlenie na mieru.

Prečítajte si aj článok:  Ako si vybrať LED pás?