Systémy riadenia osvetlenia sa niekedy označujú aj pod pojmom inteligentné alebo smart osvetlenie. Ich účelom je poskytnúť užívateľovi výber vhodného množstva svetla, v danom priestore a čase. V tomto článku vás nechceme zbytočne zahlcovať množstvom informácii o komplikovaných systémoch, ale nasmerovať vašu pozornosť k produktom, ktoré pri nízkych nákladoch dokážu posunúť ovládanie osvetlenia o niekoľko levelov vyššie.

Ste pripravení na inteligentné osvetlenie? Ak ho doma nemáte, určite sa pýtate, či sa oplatí urobiť zmenu. Áno, oplatí a nemusí to ani znamenať rozsiahlu rekonštrukciu, nový projekt či iné stavebné úpravy. Je možné, s použitím správnych produktov, jednoducho a čisto iba doplniť vaše osvetlenie o nové riadiace komponenty s bezkáblovým prepojením.


Aké sú hlavné výhody inteligentného osvetlenia?


1. Je to štýlové

Inteligentné osvetlenie môže dodať vášmu domovu nový impulz a estetiku. Podľa vlastného cítenia, alebo aj na radu svetelného dizajnéra, môžete zvýrazniť základné prvky vašej domácnosti a podporiť architektúru, umelecké diela alebo rodinné fotografie.

Dokonca aj svietidlám, ktoré potrebujete hlavne na praktické účely, môžete dodať vlastný originálny štýl. Týka sa to napríklad aj orientačného osvetlenia, systémov pre osvetlenie schodísk a dekoratívnych svietidiel.

Samozrejme že výkonové a riadiace komponenty môžete použiť aj pre nastavenie a ovládanie multifarebných svietidiel a vytvárať štýlové svetelné scény v symbióze s farbami vášho interiéru.


2. Je to pohodlné

Vnútorné inteligentné osvetlenie vám poskytne extra kontrolu a väčšie pohodlie, umožní vám ovládať domáce svietidlá kedykoľvek a z akéhokoľvek miesta, za predpokladu, že ovládacie prvky sú nastavené vo vašom telefóne.

Pomocou tejto technológie si môžete nastaviť dokonalé osvetlenie vo svojom dome bez toho, aby ste opustili sedačku. Alebo si môžete uložiť svoje domáce osvetlenie do predvolených scén a tieto si potom navoliť telefónom, alebo diaľkovým ovládačom, ktorý môže byť ručný alebo nástenný dotykový. 

Pre svoj systém domáceho osvetlenia môžete zvoliť jednoduchšie modely ale aj ovládače podľa najnovších technológií, ak máte pocit že tento high-tech bude vhodným doplnkom vášho moderného domu. 


3. Šetrí vám to peniaze 

Ak ste uvažovali o inteligentných osvetľovacích systémoch, možno ste si všimli, že ceny sa vo všeobecnosti zdajú vyššie ako tradičné svetelné technológie. Áno, sú systémy ktoré používajú drahé komponenty a fungovanie je podmienené káblovým prepojením všetkých  napájacích a riadiacich zložiek, čo výrazne navyšuje cenu a komplikuje inštaláciu.

To však nie je prípad našej ponuky, ktorá je založená na bezkáblovom prepojení a riadení rádiovým RF alebo Wifi signálom, s využitím cenovo prijateľných komponentov. Inteligentné osvetlenie je nákladovo efektívne najmä z dlhodobého hľadiska, pretože efektívnejšie používanie svietidiel zníži vašu spotrebu  a ušetrí vám peniaze za elektrinu.

Je to umožnené najmä technológiou stmievania, ktorá výrazne pomáha redukovať zaťaženie, aby ste platili iba za osvetlenie, ktoré v danom čase v miestnosti potrebujete.


4. Inteligentné osvetlenie šetrí energiu 

Inteligentné osvetľovacie systémy boli navrhnuté ako energeticky efektívne riešenia pre domácnosť. Stmievanie a automatizácia vám umožnia optimalizovať osvetlenie vo vašej domácnosti, čo znamená, že budete využívať iba energiu, ktorú potrebujete, a lepšie využijete prirodzené svetlo.

Čím dlhšie vlastníte inteligentné osvetlenie, tým viac energie ušetríte, čo má pozitívny vplyv na životné prostredie. 


5. Inštalácia je možná kedykoľvek

Ako sme už spomenuli vyššie, niektoré systémy vyžadujú drahé komponenty, komplikovanú kabeláž a ovládacie panely. Ich inštalácia si vyžaduje dôslednú prípravu a projekty, ktoré tým pádom umožňujú realizáciu takýchto systémov iba v novostavbách alebo rozsiahlych rekonštrukciách.

Naša ponuka je však orientovaná iným smerom, chceme vám ponúknuť produkty za prijateľnú cenu s určitou dávkou inteligencie. 

Zoberme si modelový príklad – máte v dome halu s obývačkou a  kuchyňou, kde sú nainštalované 2 závesné svietidlá, 1 stropné prisadené, 2 x po 3 bodové svietidlá a v zníženom strope sú osadené dekoratívne LED pásy. Doterajšie ovládanie vypínačmi vám umožnilo iba zapnúť/vypnúť jednotlivé okruhy.

Bez toho aby ste museli akýmkoľvek spôsobom upravovať priestory či dopĺňať kabeláž, môžete si zmeniť ovládanie tak, že si budete môcť samostatne zapínať každý okruh, zároveň na každom okruhu si môžete stmievaním nastaviť rôzne intenzity osvetlenia. Môžete si vytvoriť svetelné scény – to znamená že si nastavíte rôznu úroveň na jednotlivých okruhoch/svietidlách a tento stav si uložíte do pamäte ovládača. Potom už stačí iba zvoliť na ovládači príslušnú scénu pre konkrétnu situáciu v domácnosti. 

Ako je to možné?

Stačí, ak ku každému svietidlu alebo svetelnému okruhu doplníme malú výkonovú jednotku (prijímač) a je úplne jedno, či je napájanie 230VAC (lustre, lampy, bodovky GU10), 12VDC (bodovky MR16, LED pásy) alebo 24VDC (LED pásy, panely), kompaktibilita systému je zaručená. Tieto prijímače potom jednoduchým spôsobom zladite (spárujete) s diaľkovým ovládačomi, ktorý s nimi komunikuje bezkáblovo, rádiovým signálom a lebo WiFi signálom. Diaľkové ovládače môže byť mobilné do ruky, alebo vo forme sklenených dotykových ovládačov na stenu. Tie môžu byť batériové, s uložením kdekoľvek v interiéri, alebo s pripojením na 230VAC. Aké by boli náklady na túto modelovú situáciu?

4 prijímače a ovládač pre 4 zóny, riadenie RF signálom – 120,00 €

alebo s riadením RF+WiFi – 160,00 € !



6. Inteligentné osvetlenie ponúka lepšiu bezpečnosť domácnosti 

Inteligentné osvetlenie môžete kombinovať s ďalšími systémami ktoré zabezpečujú bezpečnosť vášho domova. Je to dôležité nielen pri dlhodobejšom opustení domova, napríklad počas dovolenky, ale aj pri každodennej ochrane pred vlámaním či možnosťou požiaru.

Môžete si nainštalovať systémy a naprogramovať ich tak, aby sa svietidlá náhodne zapínali a vypínali, menili intenzitu a týmto spôsobom podporili bezpečnosť vášho domu. Komunikácia týchto systémov s vaším mobilom je len ďalším obohatením ovládania vašich svietidiel.

Je dôležité spomenúť, že tieto funkcie sú obsahom iba náročnejších systémov, ktoré si vyžadujú projektovú prípravu a programovanie. Integrácia inteligentných osvetľovacích systémov s inými inteligentnými domácimi zariadeniami je možná prostredníctvom kompatibilného centra domácej automatizácie. To môže zahŕňať napríklad:

Alexa Amazon – Apple HomeKit – Google Asistent – SmartThings Samsung – Tuya Smart

Tieto prijímače umožňujú používateľom ovládať mnoho zariadení a služieb z jedného miesta vrátane vášho systému inteligentného osvetlenia, môžete ich použiť aj na pripojenie vykurovacieho systému domu, zabezpečovacej techniky alebo hlasových asistentov.


 

7. Môžete si prispôsobiť osvetlenie

Zmena osvetlenia môže ovplyvniť náladu vášho prostredia. Určite je rozdiel pohybovať sa pod jasnými svietidlami v kancelárii, alebo oddychovať v príjemnej zóne pri náladovom osvetlení.

Širokú variabilitu tohto systému môžete využiť aj vo svojom dome, s dôrazom na vizuálny efekt pre danú príležitosť. Môže to byť spoločná oslava aj romantická večera, pre každú príležitosť  vám inteligentný systém dokáže vytvoriť žiadanú atmosféru.

Náš systém môže byť aj zábavný a farebný, jemný aj dynamický, čo určite poteší vaše deti aby si mohli pripraviť farebné scény pre originálne oslavy, sviatky a stretnutia s kamarátmi.

Podľa našich skúseností pre bežnú domácnosť postačujú 3 základné svetelné scény – mierne zvýšená intenzita, po návrate z práce a školy (1), utlmená, pre večernú náladu pri TV (2), zvýraznená, pri návšteve väčšej rodiny či oslave (3).  Samozrejme, do každej uloženej scény môžete okamžite vstúpiť a upraviť intenzitu každého okruhu podľa momentálnej požiadavky. Určite je nezmyselné investovať do drahých inteligentných systémov, keď v konečnom dôsledku ich možnosti využijete iba v minimálnej miere. Je naopak výhodnejšie a efektívnejšie použiť produkty s primeranou inteligenciou, ktoré dokážu splniť vaše predstavy a požiadavky. 

Ste pripravení prijať inteligentný systém osvetlenia?

Technológia sa rýchlo mení a vyvíja, takže nezostaňte pozadu! Inteligentný systém osvetlenia môže byť viac než len nákladovo efektívne a energeticky úsporné riešenie pre váš dom. Je to tiež štýlová, moderná a pohodlná funkcia pre každého užívateľa.

Máme širokú škálu produktov inteligentného osvetlenia, od základných, ktoré sme tu spomenuli až po digitálne komunikačné rozhrania DMX512, DALI, Casambi ale aj Triac, 0/1-10V, Zigbee a pod. Pozrite si  ponuku ovládačov a príslušenstva, oslovte našich pracovníkov, navrhneme vám riešenie pre každú situáciu.