Jedným z najdôležitejších doplnkov pre naše LED pásy sú hliníkové profily (niekedy uvádzané ako hliníkové lišty alebo skrátene aluprofily) a polykarbonátové kryty, čiže difúzory. Pri plánovaní projektov s LED pásmi sa môžete často stretnúť s hliníkovými profilmi, uvedenými ako voliteľné príslušenstvo. Ale nakoľko sú v skutočnosti „voliteľné“? Sú potrebné pre kvalitnú a bezpečnú inštaláciu? Aké výhody a nevýhody ponúkajú hliníkové profily? V tomto článku budeme diskutovať o najvýznamnejších aspektoch rozhodovacieho procesu, ako aj o najčastejšie kladených otázkach týkajúcich sa aluprofilov a difúzorov. Ako u každého technického produktu, aj v prípade aluprofilov prináša dynamický vývoj nové poznatky a skúsenosti.



Čo sú hliníkové profily pre LED pásy?


Napriek všestrannosti a jednoduchosti použitia, ktoré LED pásy ponúkajú, sú skôr osvetľovacím komponentom než hotovým svetelným produktom. Hliníkové profily slúžia rôznym funkciám, ktoré pomáhajú LED pásom vytvárať nové, originálne systémy osvetlenia.


Samotný hliníkový profil je pomerne jednoduchý a priamočiary produkt, vyrobený z extrudovaného hliníka, ktorý umožňuje, aby bol dlhý a úzky, čo je ideálne pre lineárne svetelné aplikácie s využitím LED pásov. Profily majú väčšinou typický tvar "U" , do ktorého je možné nalepiť alebo vložiť LED pás, najčastejšie dodávaná dĺžka je 2m, alternatívne 1, 3 alebo 4m. Štandardná povrchová úprava je eloxovaná v odtieňoch strieborná, biela a čierna, ostatné farby sú na objednávku.


Dôležitou a takmer neoddeliteľnou súčasťou hliníkového profilu je aj polykarbonátový PC difúzor, ktorý sa tiež vyrába extrúznym procesom a je navrhnutý tak, aby sa dal ľahko nasadiť a zložiť z hornej časti hliníkového profilu. Iba výnimočne sa už dnes používajú profily do ktorých sa difúzor zasúva.  Ako už názov napovedá, difúzor zlepšuje prenos svetelného toku a pomáha zabezpečiť homogénne difúzne svetlo.


Najčastejšie používané hliníkové profily: 





Pomáhajú hliníkové profily s tepelnou ochranou?


Medzi bežne vyrábanými a používanými materiálmi je hliník jedným z najlepších materiálov na odvod tepla, pretože má hodnoty tepelnej vodivosti na druhom mieste po medi, ktorá je však oveľa drahšia. Pre účely tepelnej ochrany preto úplne vyhovuje, nakoľko priamy kontakt umožňuje prenos tepla z LED pásu do telesa hliníkovej lišty, kde je k dispozícii väčšia plocha na prenos tepla do okolitého prostredia.


V posledných rokoch sa však potreba tepelného manažmentu pri LED pásoch trochu znížila. Z veľkej časti je to spôsobené inovatívnymi postupmi, kvalitnejšími materiálmi pri výrobe viacvrstvových flexibilných plošných spojov, napájaním 24VDC resp. 36/48VDC, zlepšením účinnosti LED diód v kombinácii s konštantným prúdom, to všetko vedie k zníženiu nahromadeného tepla. Nové modely, s čipmi napájanými hlboko pod menovitý prúd a špecificky kalibrované aby zostali výrazne pod maximálnymi teplotnými hodnotami, je možné prevádzkovať bez potreby tepelnej ochrany.


Potrebujú teda LED pásy hliníkové lišty na chladenie?

 

Krátka odpoveď znie - nie, pokiaľ je LED pás vyrobený z vysoko kvalitných materiálov a technológiou, ktorú sme popísali vyššie. O tom, ktorý LED pás môžete použiť bez potreby chladenia, rozhoduje iba výrobca alebo predajca.


Difúzory a distribúcia svetla


Ako sme si povedali vyššie, hliníkový profil nie je v skutočnosti potrebný pre každú inštaláciu, ponúka však montážnu základňu pre uloženie LED pásov a difúzorov, ktoré sú zase dôležité pre ďalšiu ochranu pásov a kvalitnú distribúciu svetla. Typický difúzor je matný, čo znamená, že svetlo prechádzajúce cez plastový materiál, je rozptýlené v mnohých smeroch, čím vytvára jemný a homogénny difúzny efekt, ktorý je úplne odlišný od klasického efektu surových a viditeľných  LED „bodiek“. 



Aké typy difúzorov sú dostupné pre LED hliníkové profily?


Existuje niekoľko druhov difúzorov – PVC, PC a PMMA.


Difúzor z mäkkého, nestáleho a horľavého PVC je absolútne nevhodný pre estetické a bezpečné využitie. Je však použiteľný ako ochrana aluprofilu počas inštalácie, keď chráni vnútro aluprofilov pred zanesením omietkou, lepidlom či iným poškodením. Po ukončení inštalácie by mal byť tento plast nahradený kvalitnejším difúzorom.


PMMA, čiže akryl alebo známy aj ako plexisklo, má vysokú svetelnú priepustnosť, farebnú rozmanitosť a dobrú odolnosť. Je však aj krehký, málo odolný voči vyšším teplotám a je horľavý.


Naproti tomu PC, čiže polykarbonát, má vynikajúce fyzikálne a mechanické vlastnosti, najmä odolnosť proti nárazu, vysokú pevnosť v ťahu, je tepelne odolný, so zložkami spomaľujúce horenie. Tento ekologický plast je odolný voči UV žiareniu a iným poveternostným vplyvom. Na základe týchto skutočností, odporúčame používať PC difúzory.



Najčastejšie používané typy difúzorov:




Či je LED pás prekrytý difúzorom alebo nie, môže mať významný vplyv na celkové osvetlenie a je rozhodujúcim faktorom ochrany pred priamym oslnením. Priame oslnenie nastáva, keď sa niekto pozerá priamo na zdroj svetla a jeho extrémny jas mu spôsobuje výrazné ťažkosti až potrebu odvrátenia zraku.


Podobne aj svetlo z LED pásu môže spôsobiť takéto oslnenie, pretože jednotlivé LED diódy pri určitej polohe svietia priamo do očí. Aj keď úroveň jasu každej jednotlivej diódy na LED páse nie je taká silná ako vysokovýkonné bodové svetlo, môže to spôsobiť ťažkosti. S difúzorom sú však jednotlivé "bodky" každej diódy prekryté a výsledkom je oveľa mäkší a pohodlnejší svetelný lúč, ktorý nespôsobuje toľko problémov, ako keď sa niekto pozerá priamo na silný svetelný zdroj.


Na druhej strane, aj nepriame oslnenie môže spôsobiť problémy, ak sa nepoužije vhodný difúzor. Konkrétne k takémuto nežiadúcemu efektu môže dôjsť, keď napríklad svetlo z LED pásu dopadá priamo na materiál alebo povrch s vysokým leskom (efekt známy ako zrkadlový odraz).




Výnimočne, ak budete potrebovať inštalovať LED pásy s ultra vysokou presnosťou farieb, môžete byť znepokojení vplyvom  difúzora na svetelný výkon a prenos farby. Niektoré testy ukázali, že použitie difúzora nemá významný vplyv na CRI, ale môže znížiť farebnú teplotu približne o 150-300K v prípade LED pásov neutrálnej bielej, oveľa menej v prípade teplej bielej. Tieto farebné posuny nie sú rozhodujúce pre bežné, komerčné využitie, sú však dôležité pri použití v priemysle a inom výrobnom prostredí, kde je nutné dodržať normované osvetlenie.

 


Estetika a ďalšie praktické úvahy


V doterajšej diskusii sme hodnotili prínosy hliníkových profilov z technického pohľadu, či už podľa kvality tepelnej ochrany, alebo iných svetelno-technických výkonov. Hliníkové profily však ponúkajú aj ďalšie praktické výhody, ktoré určite stoja za zváženie.


Prvou, okamžitou a zjavnou výhodou, je estetický aspekt hliníkových profilov a difúzorov. Aj keď nám LED pásy a iné lineárne LED moduly poskytujú nepreberné množstvo aplikácii, vizuálne vyhotovenie týchto produktov nie vždy vhodne zapadá do dizajnovej skladačky našej architektúry. Použitím vhodných profilov a difúzorov však dokážete vytvoriť nové sofistikované svietidlá, ktoré sa môžu stať aj hlavným a efektným prvkom vášho interiéru či exteriéru.


Ďalšou dôležitou výhodou  je schopnosť chrániť LED pásy pred prachom, nečistotami, mechanickým poškodením a nárazmi. Aj keď úvahy o čistení profilov určite nie sú na  prvom mieste, keď sa tešíte na inštaláciu nového osvetlenia, realitou je, že na LED pásoch sa časom nevyhnutne nahromadí prach, ktorý si vyžaduje občasné čistenie. Hliníkové profily pomôžu predchádzať usadzovaniu prachu (prach s vlhkosťou môžu prispieť ku skratu na LED páse) a umožnia jednoduchšie čistenie vonkajších plôch na profile a difúzore.


Je dôležité vedieť, že bežné hliníkové profily a príslušné kryty nie sú v žiadnom prípade vodotesné, takže nebudú vhodné pre žiadne inštalácie, ktoré vyžadujú vysokú odolnosť voči vode. Pre takéto aplikácie si vyžiadajte špeciálne modely, ktoré sú na to určené. 


Napokon, aj keď sú LED pásy väčšinou napájané bezpečným napätím 12-24V, prenášajú živé napätie a prúd. Preto v polohách prístupných najmä pre malé deti, sú hliníkové profily dôležitým prvkom pre ich ochranu.


Aké sú nevýhody hliníkových profilov?


Doteraz sme hovorili o výhodách hliníkových profilov, ale je dôležité spomenúť aj niektoré nevýhody.


Prvou zjavnou nevýhodou sú dodatočné náklady. Nezabudnite, že okrem materiálových nákladov, môžu byť ďalším významným faktorom aj náklady na práce pri inštalácii. Navyše, pretože difúzory  majú rôzne hodnoty priepustnosti svetla, dochádza pri ich použití k poklesu svetelného toku, takže pre dosiahnutie požadovaných hodnôt potrebujete výkonnejší LED pás a to znamená ďalšie zvýšenie nákladov.


Ďalšou nevýhodou je, že štandardné hliníkové profily sú pevné a rovné, nie je možné ich ohýbať alebo ináč tvarovať. Samozrejme, v ponuke máme aj tvarované a ohýbateľné aluprofily, ale ich cena spolu s nutnosťou použitia ďalšieho originálneho príslušenstva, špeciálnych difúzorov a LED pásov, opäť mierne navyšuje celkové náklady.


Príklady našich tvarovaných Alu profilov:




Ako si vybrať hliníkový profil pre LED pásy?


Pred kúpou LED hliníkových profilov je nevyhnutné zvážiť niekoľko dôležitých vecí.


Rozmery LED pásov


Na začiatku je potrebné zadefinovať si špecifikáciu, hlavne rozmery použitého LED pásu. Šírka LED pásu je najdôležitejšia a musíte zabezpečiť, aby vnútorná šírka hliníkového profilu bola väčšia ako šírka LED pásu. Zároveň nezabudnite, že ak chcete použiť prepájacie plastové konektory a spojky, aj ich šírka bude rozhodujúca pre konečné rozmery aluprofilu.


Svetelný efekt, ktorý chcete dosiahnuť


Aký typ difúzora bude vhodný pre vašu aplikáciu, to závisí od požadovaného výsledného efektu. Ak ide o priame osvetlenie, to znamená že vidíte svetelnú líniu a chcete aby svetlo bolo homogénne bez vybodovania, potom musíte zvoliť opálový alebo mliečny difúzor.


Ak je nevyhnutné nepriame osvetlenie, to znamená že nevidíte svetelný zdroj (najčastejšie v znížených stropoch, predsadených stenách a pod.) a požadujete vysoký svetelný tok, môžete zvoliť aj číry difúzor, za predpokladu, že nasvietená plocha nebude s vysokým leskom. Funkcia difúzora bude v tomto prípade iba ochranná.


Vzdialenosť medzi LED pásom a difúzorom


Vzdialenosť medzi pásom a difúzorom je ďalším rozhodujúcim faktorom, ako bude vyzerať svetelná línia. Ak bude aluprofil dostatočne vysoký, tým viac sa zväčšuje vzdialenosť LED pásu od difúzora a tým sa vytvárajú vhodnejšie podmienky pre eliminovanie vybodovanej línie.


Orientačné výšky aluprofilov pre dosiahnutie línie bez bodiek:


60 LED na 1m  – výška aluprofilu 20mm


120 LED na 1m – výška aluprofilu 12mm


140 LED na 1m – výška aluprofilu 8mm


240 LED na 1m – výška aluprofilu 6mm




Hustota LED diód


Čím väčšia bude hustota LED čipov na páse, tým je menšia pravdepodobnosť že uvidíte výrazné svetelné body. V tomto smere sú ideálne COB LED pásy, ktoré vytvárajú súvislú líniu s efektom neónu a to aj bez použitia difúzora.




Výber aluprofilu podľa aplikácie


Výber vhodného profilu musíte prispôsobiť konkrétnemu miestu inštalácie – či bude prisadený, zapustený, rohový, závesný alebo schodiskový. Ak je požiadavka na silnejšie osvetlenie, vyberte niektorý zo širších profilov, ktorý má väčšiu plochu vyžarujúcu svetlo a môžete vedľa seba umiestniť viac pásov, alebo použiť jeden široký a výkonný pás.


Príslušenstvo hliníkových profilov


Niekedy je potrebné zvážiť nákup ďalšieho príslušenstva. PC kryty sme už spomínali, ich úloha je veľmi dôležitá a nezameniteľná, podľa spôsobu inštalácie ale potrebujete aj ďalšie komponenty – montážne klipy, koncovky, pružinové spony, spojky, obojstrannú pásku, skrutky alebo lepidlo.