Výber LED pásov a správneho príslušenstva (napájacie zdroje, stmievače, hliníkové profily) je obrovský a možnosti inštalácie a využitia sú rovnako nekonečné. Ak chcete realizovať lineárne osvetlenie použitím LED pásov, okrem remeselnej zručnosti a technického know-how je potrebná aj kreativita. Na nasledujúcich stránkach by sme vám chceli poskytnúť niekoľko užitočných tipov a inšpiráciu, aký typ pásu je najvhodnejší pre naplnenie vašich predstáv.

1. MONOCHROMATICKÉ – JEDNOFAREBNÉ LED PÁSY


Pred výberom LED pásov v bielej farbe je dôležité vedieť, aký farebný tón najlepšie zodpovedá Vašej požiadavke. Teplota farieb sa udáva v stupňoch Kelvina (označuje sa ako K).

Farebné tóny sa najčastejšie delia do troch hlavných skupín: teplé (2700-3200K), neutrálne (4000-4500K) a studené (6000-6500K).

  • 2400K je blízko oranžovo-jantárovej - veľmi teplé osvetlenie s červenkastým a žltkastým tónom.
  • 2700K je podobná farbe svetla, ktorú generujú klasické žiarovky - teplé a relaxačné osvetlenie.
  • 3000K je o niečo jasnejšia ako 2700K a na osvetlených predmetoch vytvára žltkastý tón.
  • 4000K je známa ako neutrálna, alebo denná biela - táto farba neovplyvňuje a nedeformuje použité farby v interiéri.
  • 6000K je nazývaná aj studená biela, je najjasnejšia čistá biela - podporuje zvýšenie produktivity.


Okrem uvedených odtieňov bielej farby sú jednofarebné LED pásy dostupné vo farbách: modrá, červená, zelená, žltá, oranžová, fialová.

2. CHROMATICKÉ CCT ALEBO DUÁLNE LED PÁSY


Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý odtieň bielej farby je pre Vás najvhodnejší, potom je pre Vás ideálnym riešením použitie tzv. chromatického CCT pásu alebo duálneho LED pásu. Nazýva sa tiež aj laditeľný, pretože umožňuje plynulé nastavenie/ladenie bielej farby, od teplej cez neutrálnu až po studenú. Intenzitu každej navolenej farby si môžete ešte upravovať stmievaním, k čomu slúži ovládač potrebný pre riadenie týchto pásov. Použitie týchto pásov môže byť prospešné aj zo zdravotného hľadiska, nakoľko štúdie potvrdili, že intenzita, načasovanie a vlnová dĺžka svetla môžu ovplyvniť vaše biologické hodiny. Minimálne si môžete týmto jedným pásom, v lete interiér ochladiť a v zime teplými tónmi doladiť pohodovú atmosféru Vášho domova. LED pásy v tomto vyhotovení majú plošák striedavo osadený teplými a studenými LED čipmi, alebo sú osadené 2-čipovou verziou v SMD puzdre. Najnovšie je možné využiť aj modely COB CCT pásov, ktoré sa vyznačujú homogénnym svetlom bez vybodovania (pozri blog Technická špecifikácia LED pásov).

3. MULTIFAREBNÉ RGB LED PÁSY - TO SPRÁVNE SVETLO PRE KAŽDÚ SITUÁCIU


RGB LED pásy sú ideálne produkty pre flexibilné ambientné osvetlenie so širokou možnosťou výberu farieb a ovládania. Tieto pásy sa najčastejšie používajú v komerčno-zábavnej sfére, ale určite nájdu uplatnenie aj v dekoratívnom osvetlení vášho domu či bytu. Prostredníctvom RGB ovládača ponúkajú tieto pásy možnosť výberu statickej farby, programy so zmenou farieb, plynulou aj skokovou, ale aj synchronizáciu s hudbou, aby vytvorili jemnú, pohodovú ale aj dynamickú atmosféru vašej rezidencie. RGB pásy sú vybavené červenými, zelenými a modrými LED diódami (Red, Green, Blue) a farbu svetla je možné nastaviť pomocou voliteľného ovládača. Vo väčšine prípadov sú 3 farby integrované v 3-čipovom SMD, čo je najvýhodnejšie pre kvalitné miešanie farieb. Miešanie farieb riadením vedie k takmer nekonečnému počtu výsledných farieb, vrátanie bielej, ktorá však nie je úplne čistá a vždy bude studená. K dispozícii sú aj pásy osadené samostatnými čipmi pre každú farbu, ale aj moderné COB RGB pásy vyznačujúce sa typickým homogénnym svetlom bez charakteristického vybodovania a so širším vyžarovacím uhlom.


4. RGBW LED PÁSY – AK CHCEŠ VIAC


Hoci RGB pásy môžu vyžarovať aj farbu blízku bielej, iba tento pás umožňuje zároveň aj efektívne využitie samostatného bieleho čipu. Okrem červenej, zelenej a modrej LED sú RGB(W) LED pásy vybavené aj samostatným čipom pre bielu farbu (teplú, neutrálnu alebo studenú) a preto sú ešte flexibilnejšie z hľadiska nastavenia svetla. Tieto špeciálne pásy sú dostupné v 4-čipovej verzii so všetkými 4 farbami svetla v jednom SMD puzdre, alebo so striedavým umiestnením RGB čipu a bieleho čipu. Ak požadujete pás s kvalitnejším a výkonnejším bielym svetlom, odporúčame práve model so striedavým osadením farebných a bielych čipov. Tieto čipy poskytujú nielen čistý biely tón, ale v kombinácii s RGB vytvárajú nekonečnú škálu jedinečných odtieňov. Ponuku týchto pásov dopĺňajú aj moderné COB verzie s charakteristickým homogénnym dizajnom. Ak hľadáte iba základné farby RGB bez požiadavky na čistú bielu, potom je štandardný RGB pás vo všeobecnosti nákladovo efektívnejší, ak však potrebujete výkonnejšiu bielu s definovaným odtieňom, potom je lepšia stávka na RGBW.


5. RGBCCT LED PÁSY


Vrcholným modelom multifarebných LED pásov je verzia predstavujúca kombináciu RGB a duálneho CCT pásu, spolu osadených v jednom 5-čipovom puzdre. Pridaním chromatického bieleho svetla sa dosiahnu oveľa jasnejšie farby a jemnejšia pastelová škála, aby uspokojili náročné požiadavky akéhokoľvek svetelného dizajnu. Ponúkame aj model so striedavým osadením samostatných RGB čipov a duálnych laditeľných čipov, ako aj COB modely s bezbodovým dizajnom.


6. DIGITÁLNE LED PÁSY – ADRESOVATEĽNÉ


Digitálny, pixlový alebo tiež magický LED pás umožňuje ovládať jednotlivé čipy alebo skupiny LED a preto sa nazýva aj adresovateľný. Klasické pásy (jednofarebné aj RGB) svietia jednou farbou po celej dĺžke, môžete ju zmeniť, ale opäť iba po celej dĺžke zvoleného pásu. Digitálny pás umožňuje nastavenie rôznych farieb po celej dĺžke, jednotlivé časti môžu mať inú farbu, intenzitu, rýchlosť prechodu medzi farbami – výsledkom čoho je nepreberné množstvo efektných režimov, využiteľných najmä v komerčnej oblasti, ale čoraz častejšie využívaných aj podmienkach bežnej domácnosti. Ako je to možné? Digitálne pásy sú obohatené o riadiace integrované obvody, ktoré umožňujú samostatne ovládať jeho najmenšiu časť, tzv. pixel – ten môže tvoriť jeden čip alebo skupina čipov. Podľa spôsobu ovládania sa tieto LED pásy delia do dvoch hlavných kategórií – ovládanie systémom DMX512 alebo systémom SPI.

V čom sú ich hlavné rozdiely? DMX512 je medzinárodne štandardizovaný protokol, 512 kanálov je digitálne ovládaných cez jeden dátový kábel. SPI je špecifikácia synchrónneho sériového komunikačného rozhrania, používaná na prenos dát v kratších vzdialenostiach, je neštandardizovaná líšiaca sa podľa konkrétneho integrovaného obvodu. Výhodou DMX512 je univerzálnosť, synchrónne ovládanie, vysoká spoľahlivosť, odolnosť voči rušeniu, prenos signálu na dlhé vzdialenosti, kompatibilita s inými svietidlami DMX512. Nevýhodou je zložitejšie zapojenie a celkové vyššie náklady. SPI ponúka jednoduchšie zapojenie a nízke náklady, je však menej spoľahlivý s prenosom na kratšie vzdialenosti a výrazne horšou kompatibilitou.

Aktuálne máme v ponuke digitálny LED pás ERA2835-WN120D-NW-24 len za 9,90€/m. Viac info a video. 


7. ŠPECIÁLNE LED PÁSY


Do tejto kategórie sú zaradené LED pásy pre špecifické použitie, pásy so špeciálnym vyhotovením, ako aj pásy pre profesionálne účely. Sem patrí napríklad LED pás do sauny, čo je vysokoteplotný lineárny modul, odolný voči vysokej teplote, vodotesný s krytím IP65, ktorý môže fungovať v saunách a parných miestnostiach s okolitou teplotou až 100 ℃. Pre náročné inštalácie v obmedzených priestoroch je určená séria Ultra Slim, obsahujúca pásy úzke 2-5mm. Séria Zig-Zag nájde uplatnenie v podmienkach vyžadujúcich atypické ohýbanie, nájdete tu aj pásy so špeciálnym uhlom vyžarovania, s integrovanou šošovkou a pod. Náročnejších užívateľov uspokojí aj inteligentný LED pás s teplotným senzorom, ktorý pri zvýšenej teplote prostredia zníži prúdový tok a jas, ochráni pás a predĺži jeho životnosť. Na záver ešte môžeme spomenúť modely s bočným vyžarovaním alebo pásy s UV svetlom.

Ak hľadáte atypický LED pás, potrebujete vyriešiť technický problém – volajte, určite Vám pomôžeme: +421 905 270 919.


8. LED PÁSY CC LONG – DLHÉ PRIPOJENIE Z JEDNÉHO MIESTA


Profesionálne modely, ktoré umožňujú pripojenie extra dlhých pásov z jedného bodu napájania bez poklesu napätia, zníženia jasu a narušenia farebnej stability. Super dlhé LED pásy s konštantným prúdom (15m, 20m, 30m, 50m) obsahujú zosilnenú medenú vrstvu v špeciálnej doske plošného spoja odolnej voči teplu s napájaním 24VDC, 36VDC alebo 48VDC. Ak potrebujete osvetliť napríklad dlhú chodbu v hoteli, alebo máte v obývačke iba jeden prívod pre dlhú stropnú zostavu, pýtajte si práve tento model. Cena pásov CC Long je o niečo vyššia, ale vzhľadom na rýchlejšiu inštaláciu, úsporu na kabeláži a montáži, je výsledná aplikácia väčšinou lacnejšia ako s bežnými pásmi.


LED PÁSY KONŠTANTNÉHO NAPÄTIA ALEBO KONŠTANTNÉHO PRÚDU?


Základnou nevýhodou bežného LED pásu s konštantným napätím (CV – constante voltage) je výrazný pokles napätia a vyššia teplota pri zapojení na väčšiu vzdialenosť. Určite ste videli LED pás, ktorý svietil na začiatku, ale postupne sa jeho intenzita znižovala. Tento problém sa musí riešiť zapojením kratších pásov alebo pripájať pásy z oboch strán, čo komplikuje montáž a navyšuje cenu. Preto je výhodnejšie používať LED pásy konštantného prúdu (CC – constante current), ktoré majú stabilizovaný prúd po celej dĺžke, rovnaký jas na začiatku a konci a stabilné farebné podanie počas celej doby životnosti. Takéto pásy môžete z jedného miesta pripojiť až v dĺžke 50m (pásy CC Long). Je to preto, lebo využívajú zosilnený plošák osadený integrovanými obvodmi. Na trhu sú dva hlavné typy LED pásov s konštantným prúdom, na jednom sú integrované obvody osadené samostatne vedľa LED čipov, na druhom sú už čipy s integrovaným IC. Výhodou týchto pásov je, že nepotrebujú špeciálne napájanie a ovládanie, pripájajú sa na klasické zdroje (odporúčame 24VDC) a ovládajú bežnými stmievačmi.


COB ALEBO SMD LED PÁSY?


Aké sú skutočné rozdiely a výhody medzi štandardnými SMD modelmi a najnovšími COB verziami? Čo sú LED diódy COB? COB je skratka pre Chip On Board (čip na doske) - zjednodušene povedané: čipy sú pripojené priamo k doske plošných spojov, čím sa dosiahne vysoká hustota osadených čipov, vytvárajúca rovnomerne rozloženú súvislú bezbodovú líniu svetla. Ak teda potrebujete vytvoriť líniu svetla bez efektu vybodovania a nemôžete to doladiť výberom aluprofilu a difúzora, je tento LED pás ideálnym výberom.

Aké sú teda výhody COB LED pásu? Predovšetkým atraktívny homogénny dizajn, vytvárajúci neónový efekt, flexibilita, rovnomerné a jasnejšie svetlo v širšom vyžarovacom uhle 180°.

Nevýhodou je nižšia svetelná účinnosť, slabšia farebná konzistencia a nižšie hodnoty CRI, čipy nie sú zapuzdrené takže je väčšia pravdepodobnosť poškodenia pásu. Vzhľadom na technológiu výroby, nie sú k dispozícii modely vo väčších dĺžkach. Naproti tomu bežné SMD LED pásy majú síce vyžarovací uhol iba 120°, ale predovšetkým sa vyznačujú vysokou svetelnou účinnosťou (až 200lm/W), pestrou farebnou paletou, spoľahlivosťou a dlhou životnosťou. Možnosti napájania a ovládania sú pre obidva typy rovnaké.

Náš názor: Pre svoj efektný dizajn si COB LED pásy určite nájdu uplatnenie, ale pre široké spektrum svetelnej architektúry viac odporúčame použiť kvalitné LED pásy s čipom SMD.

Ďalej sa dočítate: 5 vecí, ktoré musíte zvážiť pred výberom LED pásu