Spálňa sa dnes stáva jednou z najpoužívanejších miestností v dome. Môže to byť priestor na oddych, čítanie, sledovanie televízie, učenie sa alebo len trávenie času listovaním v našich telefónoch. 

Je to teda jedna z posvätnejších oblastí domova a je prirodzené, že chceme, aby sme sa v nej cítili čo najpohodlnejšie. Opäť to závisí od osobných preferencií, ale dnes už máte veľa možností ako nabúrať klasickú formu osvetlenia v spálni – centrálne svietidlo a nočné lampy na stolíkoch. 

Dobre osvetlená spálňa dokáže premeniť priestor na niečo krásne a jedinečné. Funkčnosť a príjemnú atmosféru Vám vytvorí vrstvené osvetlenie. Čo k tomu potrebujete? Kreativitu a odvahu – skombinujte hlavné osvetlenie s podsvietením čela postele, pridajte levitačné podsvietenie okolo postele, funkčné osvetlenie v šatníku a dizajnové lampy na stolíkoch budú čerešničkou na torte. Je to málo? A čo hviezdne nebo?


Nebojte sa experimentovať, úlohu stolných lámp zverte netradične závesným svietidlám, využiť môžete aj nástenné modely. Šatník môže byť osvetlený bodovými smerovými svietidlami, lištovým lineárnym systémom alebo sa môže rozžiariť až po jeho otvorení na signál prítomného senzoru.


Relaxácia a romantika sú kľúčovými faktormi v tejto miestnosti, najvhodnejšou voľbou budú svietidlá s teplotou farieb v rozsahu 2700K až 3000K, čiže v teplej bielej. Ostatné odtiene môžete použiť ak si to vyžaduje dizajn a architektúra vašej spálne.


Začiatok Sprievodcu osvetlením tu.