Keď navrhujete detskú izbu, pravdepodobne sa zamýšľate nad farbami, nábytkom a dekoráciami. Zamysleli ste sa však niekedy nad osvetlením v miestnosti? Správne lampy a svietidlá môžu vytvoriť náladu a premeniť priestor vašich detí z obyčajnej izby na fascinujúcu, upokojujúcu krajinu fantázie. Ponúkame Vám niektoré nápady na osvetlenie detskej izby, ktoré môžu pomôcť vašim najmenším cítiť sa pohodlne a bezpečne.

Povedzme, že chcete, aby Vaše deti nestrašili pod posteľou žiadne príšery. Osvetlenie detskej izby môže pomôcť prekonať tento strach. Môže tiež pomôcť vašim deťom zapôsobiť na ich spolužiakov, keď prídu na návštevu. Na takmer akýkoľvek účel môžu tieto nápady na osvetlenie detskej izby pozdvihnúť akýkoľvek priestor ďaleko za hranice všedných dní.

Naše tipy pre okruhy svietidiel v detskej izbe:

Hlavné stropné svetlá – práve tu môžete povýšiť funkčnosť nad dizajnom, odporúčame použiť svietidlá s nepriamym vyžarovaním, vhodné sú opálové tienidlá a svietidlá bez viditeľného svetelného zdroja. Vyvarujte sa silným bodovým svietidlám, sú síce praktické, ale dráždia citlivé detské oči.



 

Pracovné svetlá – deti vo svojich izbách sú veľmi aktívne, študujú, píšu a čítajú, preto je dôležité mať na to správne osvetlenie. Ak majú písací stôl, je to skvelé miesto pre smerové osvetlenie alebo pridanú stolnú lampu na čítanie.



 

Akcentové svetlá – detská izba môže byť vyzdobená nielen plagátmi, plyšákmi a nálepkami na stene. Akcentačné osvetlenie môže byť dokonalým doplnkom všetkých týchto prvkov, je ideálnym spôsobom, ako pridať do izby trochu osobnosti Vášho dieťaťa. Skúste nájsť lampu v tvare slona alebo medvedíka, aby ste svojmu malému anjelovi dopriali sladké sny. Prípadne vymeňte tienidlo za iné s roztomilými vzormi a tvarmi.



 

Kreatívne svetlá – detská fantázia nemá hranice a vy ju môžete podporiť správnym typom osvetlenia. Ak vaše dieťa sníva, že bude lietať po boku víl a mávať čarovným prútikom, magické svetlá môžu splniť jeho sny. Svetelné gule, trblietavé šnúrky, laserové zvieratká a polárna žiara dosiahnu, že vaše dieťa vstúpi do rozprávky. Práve tu nájdu uplatnenie magické svietidlá s možnosťou zmeny farby.



 

Nočné svetlá – strašidelné zvuky prichádzajúce zvonku, príšerky v skrini, to je len niekoľko dôvodov prečo sa deti v tme boja. Jemná žiara nočných svetiel zmierni starosti vašich detí pred spaním, poskytne im úľavu a uľahčí prechádzku uprostred noci. Už žiadne zakopnutie o hračky na ceste do kúpeľne. Tieto nočné alebo orientačné svietidlá môžete pripojiť priamo na sieť, môžu byť doplnené o senzory spínania, ale použiť batériové s neobmedzenou voľbou umiestnenia. Samostatnou kapitolou sú kompaktné svietidlá umožňujúce nastavenie nočného režimu.



 

V oblasti písacieho stola v detskej izbe odporúčame inštalovať svietidlá s neutrálnym denným svetlom (4000-4500K), ktoré naladí deti na pracovnú polohu a pomôže predísť únave očí. V ostatných svietidlách a lampách môžete kombinovať ľubovoľné farby, podľa funkcie a zmerania jednotlivých okruhov.

 

Čo treba zvážiť pri výbere svietidiel do detskej izby

Predtým, ako začleníte tieto nové a vzrušujúce nápady do svojho domova, uistite sa, že vaše vybavenie je:

  • Odolné voči rozbitiu - nehody sa nevyhnutne stávajú, najmä u menších detí. S nerozbitným osvetlením sa môžete vyhnúť všetkým možným súvisiacim nebezpečenstvám. Hľadajte nerozbitné žiarovky, svietidlá z plastu, nalepovacie svetlá alebo iné netradičné svietidlá.
  • Bezpečne inštalované - mnoho svietidiel sa zapája do steny a za sebou necháva kábel. Uistite sa, že môžete tieto káble správne uložiť a minimalizovať možnosť zakopnutia. Okrem toho sa vyhnite lampám s tenkými káblami, ktoré vyzerajú, že by sa mohli každú chvíľu rozstrapkať, hľadajte svietidlá s bezpečným napájaním 12/24VDC, chráňte prístupy k zásuvkám na 230VAC.
  • Stmievateľné - všestranná detská izba by mala fungovať vo viacerých svetelných úrovniach. Stmievače vám poskytnú flexibilitu pri ovládaní jasu v rôznych častiach dňa - čas odpočinku, čas na hranie a rozprávku, hodina domácich úloh, čas pred spaním - každý by mal mať inú intenzitu jasu.
  • Energeticky úsporné - nie každé osvetlenie je rovnaké, pri nákupe nových svietidiel hľadajte energeticky úsporné, s dlhou životnosťou, najmä LED svietidlá, LED pásy a žiarovky, podľa možnosti stmievateľné. 


Pokračovanie v článku: Sprievodca osvetlením 4 - Kúpelňa