Vo svojej kuchyni trávite veľa času, preto je dôležité, aby bola miestnosť dobre osvetlená a funkčná, k tomu potrebujete tri rôzne typy osvetlenia – pracovné osvetlenie na prípravu jedla, náladové osvetlenie na vytvorenie atmosféry a osvetlenie pre celkový štýl.

Tradičné formy osvetlenia kuchyne majú tendenciu využiť bodové svetlá na strope a doplniť ich závesným lustrom nad kuchynským stolom. S postupným vývojom LED technológie sa výraznejšie presadzuje líniové podsvietenie kuchynskej linky, vhodne doplnené o senzorové alebo dotykové ministmievače.


Chcete mať istotu, že osvetlenie vašej kuchyne bude štýlové aj funkčné? Tu je niekoľko našich tipov:

  • Kvalitné dizajnové závesné svietidlo nad vaším jedálenským stolom alebo pultom bude vyzerať štýlovo, no zároveň pomáha vytvárať predel medzi Vašou kuchyňou a ostatnou časťou tejto haly.



  • Umiestnenie lineárneho osvetlenia v soklovej časti spôsobí, že napríklad ostrovček bude vyzerať, akoby sa vznášal.



  • Lineárne osvetlenie pod kuchynskou linkou môže do vášho priestoru pridať množstvo výhod. Týmto osvetlením rozžiarite pracovné plochy čistým a jasným svetlom, zároveň vytvoríte príjemný pocit teplého domova. Dostatočným výkonom a farebným podaním v symbióze s dizajnom, dokážete toto osvetlenie využiť nielen pri aktívnej činnosti, ale aj pre vytvorenie relaxačnej nálady.
  • Ak má vaša kuchyňa vysoký strop, osvetlenie v hornej časti skrine, smerované do stropu, dodá viac svetla a zútulní celú miestnosť.



  • Na vytvorenie vrstveného efektu vždy používajte niekoľko rôznych zdrojov svetla a zvoľte viaczónové ovládanie.
  • Ak máte bodové reflektory, uistite sa, že sú umiestnené tak, aby sa vám svetlo nedostalo do očí počas varenia alebo do očí vašich hostí.

Pre optimálnu úroveň, najmä na pracovných plochách, odporúčame osvetlenie v neutrálnej farbe (4000-4500K),  teplé svetlo je využiteľné v kombinácii s dreveným vybavením a inými teplými prvkami, studené svetlo je vhodné v závislosti na chladnejších farbách interiéru a nábytku, keď potrebujete vhodne zvýrazniť použité materiály (sklo, nerez, hliník). Zároveň si treba uvedomiť, že studené svetlo môže skresliť farebné tóny potravín a ovplyvniť vašu chuť do jedla.


Pokračovanie v článku: Sprievodca osvetlením 3 - Detská izba