Osvetlenie určuje náladu vo vašej domácnosti. Správne zvolené svetelné zdroje a správne umiestnené svetelné akcenty dokážu nielen premeniť priestor na nepoznanie, ale môžu tiež pomôcť znížiť náklady na osvetlenie domácnosti.

 

Okrem iných technických faktorov, ktoré rozoberáme v ďalšom blogu, je veľmi dôležitým údajom teplota farieb, ktorá zodpovedá za farebný tón svetelného zdroja. Teplota farieb sa meria v stupňoch Kelvina (označuje sa ako K). Farebné tóny bieleho svetla sa najčastejšie delia do troch hlavných skupín: teplé (2700-3200K), neutrálne (4000-4500K) a studené (6000-6500K).

 

Odporúčame zvoliť teplé alebo neutrálne svetlo do tých miestností, kde ľudia relaxujú po náročnom pracovnom dni - miesto, kde rodina trávi večer, stoluje atď. Studená farba zvyšuje koncentráciu, preto sa svietidlá so studeným svetlom najčastejšie používajú na tých miestach, kde je potrebné dostať sa do pracovnej nálady.  

V konečnom dôsledku, ale zabudnite na teórie a poučky – dajte na vaše pocity a emócie!




Osvetlenie, ktoré je ideálne do kuchyne, nemusí byť vhodné do obývačky alebo spálne a naopak. Ponúkame niekoľko cenných rád, ktoré vám pomôžu vytvoriť príjemné a funkčné osvetlenie v každej miestnosti vášho bytu alebo domu. 

 

Obývacia izba

 

Inštalácia osvetlenia v obývacej izbe môže byť náročná úloha, pretože ide najčastejšie o viacúčelové miestnosti, ktoré môžu slúžiť ako pracovné miestnosti, jedálne, priestor pre domáce kino a oddychový priestor pre celú rodinu.  Ako prechádzame z jesene do zimy, naše svetelné návyky sa pomaly menia z jasného a veselého na nízke a relaxačné. Centrálny zdroj svetla by mal byť podľa možnosti nastaviteľný, pričom teplota farieb by mala byť zladená s prevládajúcou farbou miestnosti. Ak sú nábytok a steny vymaľované v chladných farbách, lampa s teplým svetlom nevnesie do miestnosti pocit pohodlia, ale namiesto toho vytvorí disonanciu.

 

Používajte rôzne zdroje osvetlenia

V minulosti sa mnoho obývacích izieb spoliehalo na jedno centrálne svietidlo. Je zbytočné rozoberať dôvody a výhody či nevýhody tohto riešenia, Vaše dôvody a možnosti sú niekde úplne inde. Náladové osvetlenie, ktoré pochádza z rôznych zdrojov, môže vytvoriť vyváženú a pokojnú atmosféru, ktorá sa prispôsobí vašej nálade alebo dennej dobe. Tento efekt môžete dosiahnuť: 

  • Hlavným osvetlením - dizajnové svietidlá a lampy pre maximálne osvetlenie. 
  • Doplnkovým osvetlením -  dekoratívne, zvýrazňujúce osvetlenie, ako sú stojanové lampy, nástenné svietidlá. 
  • Pracovným osvetlením - cielené osvetlenie, ako sú stolné lampy, bodové svietidlá. 

Zatiaľ čo pojem "obývacia izba" sa zdá byť dostatočne zrejmý, jeho skutočné využitie sa líši od človeka k človeku. A tak pri vytváraní efektívnej svetelnej scenérie je dôležité definovať, čo podľa Vás znamená "žiť". Odpoveď na túto otázku Vám pomôže zvoliť správny prístup k návrhu osvetlenia priestoru, v ktorom strávite nejednu chvíľu.


Ak miestnosť používate na sledovanie televízie

Hlavné osvetlenie – pre vášnivých televíznych divákov je stmievateľné stropné osvetlenie tou správnou cestou k nastaveniu svetelnej pohody. Ideálne sú samostatné stropné svietidlá nad televízorom, alebo nástenné svietidlá pre osvetlenie pozadia.

Doplnkové osvetlenie – môže plniť funkciu svetelnej kontry k silnému vyžarovaniu televízora, napríklad stojanová lampa umiestnená mimo zorného poľa, bez odrazov na obrazovke.

Pracovné osvetlenie – vyžaduje sa minimálne, ideálne ak je to samostatný okruh s vypínaním.


Ak miestnosť používate na čítanie

Pre tých, ktorí sa radšej stratia v dobrej knihe alebo časopise, zamyslite sa nad ďalším prístupom k vrstvenému osvetleniu:

Hlavné osvetlenie – rovnako ako vo väčšine obytných priestorov je dôležité, ale s menším dôrazom na svetelný výkon, funkcie a dizajn. Pridajte stojanové lampy pre vytvorenie romantickej atmosféry.

Doplnkové osvetlenie – nie je potrebné, ak neplní zároveň funkciu pracovného svetla. Vtedy je dôležité jeho smerovanie a úprava výkonu stmievaním.

Pracovné osvetlenie – je pre čitateľa nevyhnutné. Zvážte svietidlá, ktoré nielen osvetľujú vašu stránku, ale ponúkajú širokú škálu nastavenia polohy a svetelného výkonu. Týmto spôsobom vytvoríte prostredie pre dlhé hodiny strávené s vašimi hrdinami.


Ak miestnosť používate na zábavu a socializáciu

Či už počas sviatkov alebo počas celého roka, mnohí z nás sú najradšej hostiteľmi. Tu je návod, ako vytvoriť priestor pre aktívne stretnutie:

Hlavné osvetlenie – je základným okruhom pre vytváranie svetelnej scény. Pre spoločenské stretnutia máte k dispozícii kombináciu viacerých okruhov, minimálne samostatne vypínateľné, ideálne ak sú stmievateľné s možnosťou uloženia do pamäte. Je takmer nevyhnutné, aby hlavné svietidlo dodávalo lesk svojim atraktívnym dizajnom.

Doplnkové osvetlenie – je ideálnou príležitosťou na použitie výnimočných kúskov, s dôrazom na dizajn pred funkčnosťou. Popustite uzdu fantázii, lumeny teraz nehrajú žiadnu rolu, vyberajte umelecké diela, svietidlá statické s presnou polohou a zameraním, ale aj prenosné dekoratívne lampy. Tento priestor bude žiť!

Pracovné osvetlenie – je najmenej dôležité, ale dobre umiestnená stolná lampa môže dotvoriť príjemný večer.


Nezabudnite na svietidlá dotvárajúce atmosféru vášho bývania

Nástenné svietidlá

Hoci veľa ľudí stále vidí nástenné svietniky ako zastaranú formu osvetlenia, v súčasnosti sú na vzostupe popularity, pokiaľ ide o dizajn interiérového osvetlenia. Sú všestranné, majú rôzne štýly a veľkosti, priame aj nepriame vyžarovanie, materiály a farby vhodné pre kombináciu s vašimi stenami. Sú vhodné pre vysoké aj nízke stropy, dotvárajú hĺbku vašich priestorov  a vytvárajú fascinujúcu scenériu na pozadí vašej obývačky.


Stojanové náladové lampy 

Stojanové lampy dokážu skutočne výnimočným spôsobom vytvoriť atmosféru a náladu vo vašej obývačke. Prichádzajú v rôznych štýloch, tvaroch a materiáloch, poskytujú veľa praktického a aj efektného svetla. Umiestnite stojacie lampy do rohov, aby ste odstránili tmavé plochy a tiene, alebo vedľa kresiel a sedačiek, ak ste snívali o romantickom kútiku na čítanie. 

Pokračovanie v článku: Sprievodca osvetlením 2 - Kuchyňa a jedáleň