Aj najjednoduchšie veci môžu zvýrazniť alebo narušiť celkový dizajn miestnosti. Môžete mať krásny nábytok, drahé podlahy a skvelé umelecké doplnky, ale ak je atmosféra stále slabá, pravdepodobným vinníkom je nedostatočné osvetlenie. Svetlo v našich domovoch nám pomáha nielen vidieť. Vytvára náladu a vytvára určitý pocit. 

Často ignorované vrstvené osvetlenie je jedným z najužitočnejších nástrojov v interiérovom dizajne. Svetelní dizajnéri rozdeľujú svetlo do troch vrstiev, každá z nich vnáša do priestoru svoj vlastný jedinečný efekt, každá skupina bude najlepšie ovládaná samostatne. Pretože čím väčšiu kontrolu nad jednotlivými okruhmi máte, tým  väčšiu rozmanitosť kombinácie budete mať k dispozícii, aby ste vytvarovali miestnosť podľa svojho vkusu.

Kľúčom je nájsť rovnováhu svetla a tieňov vo vašom priestore, začnime identifikáciou hlavných vrstiev osvetlenia:

1. Hlavné – nazývané aj ambientné či všeobecné, je hlavným zdrojom svetla v miestnosti, je to základná vrstva, na ktorej postavíte zvyšok svojho svetelného dizajnu. Svetlo môže vychádzať z lustrov, stropníc, vstavaných svietidiel a lištových systémov. Osvetlenie môže byť priame aj nepriame, ale vždy dostatočne silné pre rozjasnenie priestoru.

2. Doplnkové – alebo aj akcentné osvetlenie, sa používa na estetické a dekoratívne účely. Tieto svietidlá pomôžu zvýrazniť architektonické detaily, ako je krb či kamenná stena, alebo vrhnú svetlo na špeciálne umelecké dielo, fotografiu alebo dôležitý kus nábytku. Akcentné osvetlenie je miesto, kde sa dizajnéri a majitelia domov môžu najviac vyblázniť.

3. Pracovné – je presne také, ako znie, pretože tieto svetlá sú navrhnuté tak, aby osvetľovali konkrétny priestor sústredeným, výraznejším svetlom. Môže to byť lampa na čítanie, svetlá obklopujúce zrkadlo v kúpeľni, alebo lineárne osvetlenie nad kuchynským drezom. Predtým, ako sa rozhodnete, aké pracovné svetlá zaradíte do svojho interiéru, mali by ste zvážiť kľúčové činnosti, ktoré sa budú odohrávať v každej miestnosti. Pomôže to určiť vhodný výber svietidiel.

Vrstvenie je svetelným procesom

Už ste niekedy vošli do miestnosti a cítili ste, že všetko je dobre zladené? Čo bolo kľúčom k tomu, že každý prvok mal svoj charakter, ale výsledkom bola rovnováha svetla a tieňov?  

Tu je príklad vrstvenia svetla, kombináciou samostatne ovládaných svetelných okruhov: 


Vrstva 1 – scéna s jemným osvetlením nad ostrovčekom, napr. pre neskorú prípravu minútky


Vrstva 2 – presun svetla nad jedálenský stôl, rozsvieti sa línia a bodovky, ubrala sa intenzita podsvietenia ostrovčeka a závesných lámp.


Vrstva 3 – scéna sa upravila zapnutím bodoviek a pridaním intenzity závesných a pod ostrovčekom.


Vrstva 4 – pridaním intenzity na zapnutých okruhoch sa vytvorila scéna, vhodná napr. na prípravu bežnej večere.


Vrstva 5 – finálna scéna, všetky okruhy sú zapnuté, intenzita nastavená podľa večerného programu, pre širokú rodinu alebo návštevu.


Hranice medzi umením a remeslom sú v osvetlení často nejasné. Takmer každé svietidlo môže prispieť k ambientnému osvetleniu, to čo niektorí z nás použijú ako pracovné svietidlo, môžu iní využiť ako dekoratívnu lampu a naopak. Preto je výber svietidla pre jeho konkrétne využitie iba na vás.

Na záver zopár postrehov:

Kľúčom k úspešnému dizajnu osvetlenia je použiť svetlo iba tam, kde je to potrebné, a nič viac. Potrebujete vytvorené svetlo, nie nevyhnutne samotné svietidlo, a to je rozdiel. 

Nástenné svietidlá nezaťažujú energetiku, ale výrazne prispievajú k celkovej nálade, pridávajú priestor a hĺbku. 

Exkluzívnu stojanovú lampu využijete na vyplnenie prázdneho miesta, ale zároveň splní funkciu pracovného svetla na čítanie alebo písanie.

V prípade kúpeľňového zrkadla je tvár najlepšie osvetlená, ak svetlo prichádza minimálne z dvoch strán. Jedno centrálne svetlo nedokáže eliminovať nepríjemné tiene.

Osvetlenie kuchyne pod skrinkou, z lineárnych alebo jednotlivých zdrojov, dodá na pracovnú plochu silné sústredené svetlo, so stmievačom však bude využiteľné aj ako náladové svetlo.

Nastaviteľnosť v rámci akéhokoľvek zdroja pracovného svetla umožní užívateľovi vždy nasmerovať svetlo presne tam, kde ho potrebuje. 


 Ďalšie články nájdete tu.