1. Pre aké účely potrebujete LED pás?

Bude to hlavné osvetlenie, doplnkové alebo dekoratívne? Akú farbu svetla má mať? Podľa toho si vyberiete konkrétny model s príslušným výkonom, dizajnom, počtom osadených LED a rozmermi. Použiť pás s napájaním 12VDC alebo 24VDC?                                                                             

V každom prípade odporúčame použiť pásy s napájaním 24VDC, najmä modely s konštantným prúdom, aby ste eliminovali dôsledky poklesu napätia, typického najmä pre pásy na 12VDC. Ak ste videli LED pás, ktorý postupne po dĺžke svietil slabšie a slabšie, bol to práve dôsledok poklesu napätia.


LED pásy konštantného prúdu CC, zvyčajne na 24VDC, nebudú mať problém s poklesom napätia, pretože majú integrované obvody, ktoré udržiavajú prúd pretekajúci cez LED diódy konštantný. Ďalšie výhody týchto pásov spoznáte pri výhodnejšej kabeláži a jednoduchšom výbere ovládačov-stmievačov, nakoľko nižšie prúdy umožňujú pripojenie pásov v dvojnásobných dĺžkach.

2. Viete kde bude LED pás umiestnený?

Poloha pásov bude priznaná, alebo skrytá, osvetlenie priame alebo nepriame? Ak budú svetelné línie priznané, ako majú vyzerať – aká bude šírka línie, svetelný efekt homogénny alebo nevadí vybodovanie? Prostredie suché alebo vlhké? V prostredí so zvýšenou vlhkosťou odporúčame použiť pás s krytím IP54-IP66, ktoré je realizované modernou nanotechnológiou, ktorá na páse vytvára ochranný film. Najmä v interiéri neodporúčame použiť LED pásy zaliate v silikóne, nakoľko takýto pás sa zbytočne prehrieva a silikón postupne tvrdne a zmatnieva, čím sa deformuje rovnomernosť farebného podania.

3. Pásy je potrebné osadiť do aluprofilov!  

Na základe predchádzajúcich odpovedí si vyšpecifikujete konkrétny aluprofil - povrchový alebo zapustený, rohový alebo flexibilný, pevný alebo vsadený do sadrokartonu a pod. Na čo sme zabudli? Aha farba – sivý, biely či čierny, samozrejme potrebujeme aj plastové kryty - číre alebo opálové, prípadne prizmatické.


Napriek všestrannosti a jednoduchosti použitia, ktoré LED pásy ponúkajú, sú skôr osvetľovacím komponentom než hotovým svetelným produktom. A práve hliníkové profily im dodávajú priestor a pridané funkcie, aby LED pásy mohli fungovať nielen ako dizajnové lineárne osvetlenie. Okrem technických aspektov (chladenie, ochrana), je tu ešte estetická funkcia, spojená s výberom vhodného difúzora – PC krytu.

4. Aké budú požiadavky na ovládanie osvetlenia?

Koľko svetelných okruhov si vytvoríte? Ovládanie iba zapnúť/vypnúť alebo aj stmievať? Keď stmievať tak synchrónne (všetky naraz) alebo samostatne každý okruh? Spôsoby ovládania musíte prispôsobiť typom vybraných LED pásov, iné si vyžadujú jednofarebné pásy, iné chromatické či multifarebné. V našej mimoriadne širokej ponuke určite nájdete vhodný ovládač, nástenný alebo do ruky,  pripojenie káblové alebo riadenie RF signálom, jednozónové alebo viaczónové, WIFI, SPI, DMX, 0-10V.

Nesmieme zabudnúť ani na prijímače-výkonové jednotky, ktoré sú v podstate rozdelené na:

1-kanálové ovládanie – stmievače pre jednofarebnú LED technológiu                                                     

2-kanálové ovládanie – stmievače pre duálnu technológiu bielych LED                                                   

3-kanálové ovládanie – pre RGB technológiu                                                                                             

4-kanálové ovládanie – pre RGBW technológiu                                                                                        

5-kanálové ovládanie – pre RGBCCT technológiu.



Špeciálne pripojenie si vyžadujú komponenty pre digitálne programovanie – SPI, DMX512.

Podľa typu napájania (12/24VDC, 230VAC) zvolíme výkony napájacích zdrojov, k čomu potrebujeme špecifikáciu LED pásov na danom okruhu – ich výkon (W/1m) a skutočne pripojenú dĺžku.

5. Príslušenstvo a kabeláž.

Ak už máte zodpovedané všetky otázky, môžete pristúpiť k návrhu schémy pre potrebnú kabeláž. Jednotlivé napájacie komponenty musia byť pripojené vhodnou kabelážou a konektormi. Nezabúdajte, že každá aplikácia si vyžaduje svoju minimálnu kabeláž. Dvojžilový kábel je pre jednofarebné pásy (+,-), ale už nestačí pre duálne, ktoré pripájame trojžilovým (+,WW,CW), štvoržilový kábel ťaháme pre RGB  (+,R,G,B), a päťžilový postačuje pre RGBW(+,R,G,B,W).

                                                                                                                                                      

Vy už máte poťahané 3-žilové káble, ale až teraz ste sa rozhodli pre inteligentné osvetlenie s viackanálovou technológiou? Nevadí! Preskupíme uloženie komponentov a pomocou bezdrôtovej technológie s využitím RF alebo WiFi ovládania vyriešime Váš problém. Určite Vám pomôžeme. 

Podrobné informácie o jednotlivých ovládačoch si pozrite v blogu – Ovládanie LED svietidiel.