Priame alebo nepriame osvetlenie? Ktorá farba svetla je tá pravá? Potrebujem ovládač? Ktorý aluprofil je ten správny pre moju aplikáciu? Tieto a mnohé ďalšie otázky chceme objasniť v nasledujúcich riadkoch. Nájdite si chvíľku, pretože dobrá príprava uľahčuje prácu a v neposlednom rade ušetrí čas a peniaze! A je to obzvlášť nepríjemné, keď si na začiatku realizačných prác uvedomíte, čo všetko ste mohli urýchliť a ako ušetriť, keby ste mali všetky tieto informácie. 

Existujú dva základné aplikačné spôsoby realizácie líniového LED osvetlenia:


Nepriame osvetlenie

Pri nepriamom osvetlení je svetlo nasmerované na tzv. odrazovú plochu (väčšinou znížený strop alebo predsadená stena), odrazom od tejto plochy sa šíri do okolitého priestoru a vytvára príjemné homogénne, pocitovo mäkké osvetlenie. Svetelný zdroj je v tomto prípade skrytý a preto nedochádza k nepríjemnému oslneniu. Pre dostatočné využitie svetelného výkonu zo zdroja svetla, je pri tomto spôsobe osvetlenia dôležité, aby nasvetľované odrazové plochy boli čo najsvetlejšie, biela matná je ideálna. Čím budú tieto plochy tmavšie, tým menej svetla sa Vám dostane späť do priestoru.



 

 + Výhody nepriameho osvetlenia 

Plynulé rovnomerné osvetlenie, pocitovo príjemnejšia až relaxačná atmosféra, vytvára ilúziu širšieho priestoru, svetelný zdroj je skrytý, oči sú chránené voči priamemu vyžarovaniu.

 

 - Nevýhody nepriameho osvetlenia 

Svetelný zdroj je skrytý a preto neprináša estetickú výhodu, aplikácia je väčšinou drahšia, keďže je potrebné si uvedomiť, že pre dosiahnutie svetelnej hladiny, porovnateľnej s priamym vyžarovaním, potrebujete použiť výkonnejšie LED pásy.

 

Príklady nepriameho osvetlenia chodby:



Priame osvetlenie 

Závesné svietidlá a dizajnové lustre, downlighty, stojanové lampy, nástenné a bodové svietidlá, sú príkladom priameho osvetlenia, keďže ich primárnym účelom je vyžarovať svetlo na konkrétnu plochu alebo objekt. Tieto svietidlá zároveň plnia aj estetickú funkciu, keďže sa stávajú nedeliteľnou a výraznou súčasťou vášho interiéru.

 

+ Výhody priameho osvetlenia

Výraznejšie a koncentrovanejšie osvetlenie určenej plochy, s dôrazom na detail, estetická funkcia konkrétneho svietidla, energeticky úspornejšie, široký výber svietidiel a z toho vyplývajúca variabilnejšia cenová hladina výsledného osvetlenia.

 

- Nevýhody priameho osvetlenia 

Nerovnomerné osvetlenie, rušivé neosvetlené plochy, viditeľný svetelný zdroj nepriaznivo pôsobí na oči, materiál a povrchová úprava svietidiel musia byť upravené v kontexte celkového dizajnu.


Príklady priameho osvetlenia:  



Nepriame osvetlenie poskytuje pocitovo oveľa príjemnejšie svetlo, priame osvetlenie je vhodnejšie pre efektné doplnenie architektúry Vášho interiéru, napríklad zvýraznenie určitých plôch, objektov a nábytku.


Ideálne je, ak dokážete skombinovať obidva spôsoby:




Možno si myslíte, že pri výbere svietidla je dôležitý dizajn, farba či veľkosť, ale nezabúdajte, že ešte dôležitejší je typ, funkčnosť a svetelný výkon. Do niektorých miestností môžete vyberať svietidlá s dôrazom na dizajn (obývacia izba), najmä ak máte k dispozícii viacero svetelných okruhov a nie je dôležitý svetelný výkon, v iných je potrebné zohľadniť najmä funkčnosť a výkon, s dôrazom na podporu vývinu detského organizmu (detská izba).


Ďalej sa dočítate: 

Vrstvenie svetla – tajomstvo dobrého osvetlenia

Sprievodca osvetlením 1 - Obývačka