Sauna a iné wellness zariadenia predstavujú špecifické prostredie, ktoré má iné požiadavky na osvetlenie ako bežné prostredie. Je to oáza pokoja a relaxu, pre ktoré platia iné zásady osvetlenia ako pri bežných činnostiach. Správne zvolené svetlo šetrí vaše oči, menej zaťažuje mozog, odbúrava stres a navyše moderný dizajn osvetlenia má pridanú hodnotu - podvedome ovplyvňuje váš vkus, vaše vnímanie sveta, vašu pohodu. Správne osvetlenie dokáže premeniť obyčajné veci na luxusné.

Ako si vybrať dokonalé saunové svetlo? 

Vytvorenie dokonalej sauny môže byť výzvou, ale je to aj skvelá príležitosť prejaviť svoju kreativitu a originalitu. Ak sa chystáte zrekonštruovať svoj domov alebo jednoducho pristaviť novú izbu, prečo si z neho neurobiť kúpeľné útočisko, ktoré bude prospešné aj pre vaše zdravie? Sauna je úžasným doplnkom do každej domácnosti, pretože pomáha znižovať stres, zvyšuje krvný obeh a zlepšuje celkovú pohodu.  Na to, aby bola účinná, však potrebuje správnu atmosféru.  Na výber sú teraz nevídané svietidlá, ktoré majú jedinečný dizajn, môžu byť viditeľné aj skryté, umiestnené pod lavicami alebo za operadlami. Vytvárajú intímne svetlo medzi krásnymi štruktúrami. Tvar, materiály, farba svetla a ovládateľnosť svietidiel sú základnými kritériami, v súlade s jednoduchou údržbou a nízkou spotrebou energie. 

Prečo je osvetlenie také dôležité?

Je to preto, že osvetlenie udáva tón celému zážitku zo saunovania. Keď vstúpite do sauny, chcete si oddýchnuť a zrelaxovať, nie sa cítiť ako v práci alebo nočnom klube. Preto je dôležité mať nielen tlmené osvetlenie, ale aj správny typ osvetlenia. Rôzne svetelné zdroje vytvoria v miestnosti rôzne nálady, preto je nevyhnutné vybrať si tú najlepšiu možnosť pre vaše potreby.

Príklady osvetlenia v saunách:


image-1 image-1 image-1 image-1

Hviezdne nebo

Hviezdne nebo je stále moderný, jedinečný a luxusný svetelný efekt, dokonale vytvárajúci ilúziu nekonečného priestoru a fantázie. Miniatúrne svetelné body dokážu vytvoriť úchvatnú atmosféru vo vašej saune či wellness centre. Pre vytvorenie hviezdneho neba potrebujete silný a úsporný zdroj svetla, čiže LED projektor (1), sadu optických PMMA vlákien rôzneho priemeru (2), ktoré dokážu viesť svetlo na jeho koniec  a vytvoriť krásny iskrivý efekt, podporený a zosilnený plastovými alebo sklenenými koncovkami/kryštálmi (3).

Ilúzie hviezd sú najkrajšie v chladných odtieňoch farieb a preto LED projektory sú štandardne vo farbe 6000K (studená biela), v ponuke však máme aj iné odtiene, žiadané sú aj multifarebné RGB, RGBW či RGBCCT. Tieto projektory sú ovládané RF diaľkovým ovládačom, alebo ponúkajú sofistikovanejšie ovládanie DMX512, DALI, WiFi Tuya, ZigBee.  Jedným z vrcholných modelov je aj ANI-LEN-3012DMX (4), ktorý  umožňuje rozpohybovanie hviezdneho neba, vytvára animačné dynamické efekty,  ako je padajúca hviezda alebo prelet kométy a pod.

Naša firma zároveň ponúka technickú podporu, projektové riešenia, dodávku produktov a montáž. Pozrite si naše referencie.


Čo je to LED pás do sauny?

LED pás do sauny je vysokoteplotný  lineárny  modul, odolný  voči vysokej teplote, vodotesný s krytím IP65, ktorý môže fungovať v saunách a parných miestnostiach s okolitou teplotou až 100 .  Ako je to možné? Hlavným dôvodom je použitie LED čipu Lumileds Luxeon 3030 LM80, ktorý je odolný voči vysokým teplotám, takže ak hľadáte saunové osvetlenie pre podsvietenie alebo zapustenie v náročnom prostredí, toto je ten správny produkt pre lineárne náladové osvetlenie. Vlastnosti produktu – napájanie 24VDC, príkon 4,8W/m alebo 9,6W/m, svetelný tok 850 resp. 1700lm/m, 80LED/m, CRI85, IP65, farba 2700-6500K, rozmery 5000x12x5mm, pracovné prostredie -25°C až +100°C, záruka 3 roky. V ostatných, menej náročných priestoroch sáun a wellness, je samozrejme možné využiť aj ďalšie modely našich LED pásov, jednofarebné, chromatické (umožňujú nastavenie bielej farby – teplá, neutrálna, studená) alebo multifarebné.


Stropné efektové svietidlá

LED Ingrolight 3W je ideálny typ stropných svietidiel pre vytvorenie upokojujúcej, relaxačnej atmosféry vo vašej saune. Minimálne rozmery, energeticky úsporné s dostatočným  svetelným  výkonom, bezpečné napätie a vysoké krytie IP67 - to sú hlavné výhody tohto univerzálneho svietidla.

Špecifikácia: napájanie 12/24VDC, výkon 2,3,4W, farba RGB, RGBW alebo jednofarebné, uhol 15-60°, IP67, rozmery 55x82mm, materiál nehrdzavejúca oceľ, aluminum a tvrdené sklo.

Dizajnové lustre z optických vlákien

Dizajnové lustre z optických vlákien sú absolútnym skvostom, sú viac umením ako svetlom. Lustre a záclony z optických vlákien sú veľkolepým svetelným prvkom, ktorý má schopnosť meniť farby a nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. Lustre majú podstavu z brúsenej nehrdzavejúcej ocele alebo nerezu, v ktorej je umiestnený výkonný projektor, napájajúci trblietavé optické vlákna, na konci ktorých sú umiestnené dizajnové kryštály. Projektor generuje svetlo pre celý luster, môže byť jednofarebný alebo doplnený o plynule rotujúcu zmenu farieb či iné animačné efekty. Na výber sú štandardné tvary a veľkosti, alebo sa ich výroba prispôsobí Vašim požiadavkám.

Maximálna všestrannosť a bezpečnosť

Kvôli absencii elektriny v koncových častiach týchto svietidiel, je osvetlenie z optických vlákien preferovanou možnosťou pre mokré a vlhké prostredie, ako sú väčšie sauny a bazény. V menších priestoroch sú ideálne pre obrysové zvýraznenie alebo efektné líniové podsvietenie. Rozmernejšie lustre môžu byť doplnené o ďalšie materiály a nájdu uplatnenie najmä v oddychových a spoločenských zónach wellness centier.


Farebná terapia - ponorme sa do farieb

Bežný pobyt v saune a inom wellness priestore môže byť spríjemnený chromoterapiou, čiže liečbou farbami. Už starí Rimania poznali jej blahodárne účinky, v každom prípade nejde o žiadnu novinku, chromoterapia je známa už skutočne veľmi dlho.

Nielen hudba alebo vône majú na človeka pozitívny a relaxačný vplyv. To isté sa dá povedať aj o svetle a farbách. Farby totiž na našu psychiku dosť silno vplývajú a takisto na našu schopnosť sústredenia. A ako vieme, psychika má zase podstatný vplyv na náš fyzický zdravotný stav a tak chromoterapia doslova lieči naše telo aj myseľ.

Ide vlastne o to, aby sa pomocou farebných svetiel v našom mikrokozme vytvorila harmónia, a to harmónia duše aj tela. Takisto upokojuje aj naše emócie.


Ako to funguje?

Systém je založený na pôsobení farebného svetla v určitých vlnových dĺžkach, ktoré sa v saune vytvára vďaka LED RGB svietidlám. Intenzitu farieb a časové pôsobenie svetiel si môžete naprogramovať, niektoré zariadenia majú v sebe zabudované len základné farby, iné zase celé spektrum.

Chromoterapia má zásadný význam pri liečbe alternatívnou medicínou, ktorá každú farbu priraďuje k určitému psychofyzickému stavu:

  • Modrá ako farba mora a oblohy má osviežujúci a upokojujúci účinok a zmierňuje stres.
  • Zelená je farbou prírody a harmónie, symbolom nádeje a pokoja, je základnou súčasťou relaxácie.
  • Červená je ambivalentná a môže mať pozitívnu alebo negatívnu hodnotu, je symbolom lásky a ohňa, predstavuje silu, mužnosť, radosť a slnečný svit.
  • Oranžová je symbolom energie, pokoja, nadšenia, optimizmu a pozitivity.
  • Žltá sa spája s ľavou mozgovou hemisférou a stimuluje koncentráciu, je symbolom intelektu, múdrosti, predstavivosti a fantázie.

Ovládanie svetelných systémov

Svetelný dizajn sa už neobmedzuje iba na krásne svietidlá, ale dôraz sa kladie na vytvorenie harmonickej atmosféry medzi osvetlením a architektúrou. Je preto dôležité, aký druh ovládania zvolíte pre vytvorenie magickej atmosféry.

Ponúkame široké spektrum produktov pre ovládanie zapnutia/vypnutia svetla, nastavenia jasu, statickej farby, scény, dynamického efektu, načasovania a ďalších inteligentných funkcií. Naše ovládače pre svoju činnosť využívajú RF bezdrôtovú 2.4G technológiu, WiFi, ZigBee, Bluetooth v aplikácii Tuya, pre náročnejšie aplikácie štandardné protokoly DALI, 0/1-10V, DMX512. Na výber sú diaľkové ovládače, panelové dotykové a otočné ovládače, nástenné zapustené ovládače a stolné ovládače.