Správne osvetlenie pracovnej dosky v kuchyni dokáže spríjemniť čas spojený s varením, pečením, či umývaním riadu. Pripravili sme pre vás návod, ktorý vám môže pomôcť zorientovať sa v tejto problematike.

Ako postupovať?

Najprv si nakreslite jednoduchú schému na papier a odmerajte si kuchynskú linku, kde by ste chceli namontovať LED pás. Je potrebné zistiť, kde máte prívod elektrickej energie a odmerať koľko potrebujete prívodného kábla k napájaciemu zdroju. Takisto si odmerajte koľko cm LED pásu potrebujete.

Môžeme si uviesť príklad nášho zákazníka. Nákres jeho kuchynskej linky je na obrázku:

Jeho kuchynská linka je rozdelená digestorom. Prívod elektrickej energie má zo steny nad linkou. Napájací zdroj chce pripevniť do skrinky, odkiaľ po vnútornej strane skrinky privedieme kábel KLS k LED pásu. Zákazník si vybral namiesto obyčajného vypínača dotykový stmievač s pamäťou TD-ERA007, ktorý je skrytý v ALU profile pod difúzorom. Krátkym dotykom difúzora, na mieste kde je pod ním pružinka sa výstup zapne, ďalším sa vypne.  Stlačením a pridržaním tlačidla sa plynulo intenzita zvýši. Opakovaným stlačením a pridržaním sa naopak intenzita znižuje. Nastavená intenzita zostane v pamäti aj po vypnutí napájania. Tento stmievač sa priletuje priamo k LED pásu.


Vybrali sme LED pás ERA3014-WN140-NW (príkon 70W/5m = 14W/1m) neutrálnej farby 4000K, ktorý je ideálny na prácu v kuchyni. Zákazník potrebuje 350cm.

V ponuke máme aj LED pás ERA3014-WN140-X-HL, ktorý je vhodnejší pre dĺžku nad 5m, alebo chromatický ERA3014-WN140-CCT-24V, pri ktorom si viete meniť farbu svetla studenú-neutrálnu-teplú (2600-6000K).


Ak si chcete vypočítať, aký napájací zdroj (trafo) potrebujete, musíte si vynásobiť príkon LED pásu s potrebnou dĺžkou pásika. Pre dosiahnutie maximálnej životnosti napájacieho zdroja odporúčame počítať s 20% rezervou.

Príklad výpočtu: 14W x 3,5m = 49W x 1,2 rezerva = 58,8 W, teda je potrebný zdroj 60W  GPV-60-24.


V neposlednom rade je potrebné vybrať ALU profil – hliníkovú lištu, do ktorej prilepíte LED pásik. Okrem dizajnu slúži na chladenie LED pásika. Môžete si vybrať rohový, povrchový alebo  zapustený profil a doplniť ich krytom – difúzorom čírym alebo opálovým. Ten zabráni vnikaniu prachu či vlhkosti. Zapustený ALU profil (A) sa dá vložiť, iba ak máte v linke vyfrézovanú drážku. Rohový profil (C) neodporúčame, ak pri kuchynskej linke máte aj jedálenský stôl, lebo sediacich môže oslepovať svetlo z LED pásu. Najideálnejšou voľbou je teda povrchový profil (B).


Zákazník si vybral povrchový profil POLARUS XL, ktorý má v cene aj opálový PC difúzor.  Montáž profilov je možná pomocou obojstrannej lepiacej pásky, prostredníctvom úchytiek (minimálne 2ks/m) alebo prevŕtaním hliníkových profilov a ich prichytením napevno k horným skrinkám linky. Hliníkové profily je možné ukončiť koncovkami, zákazník potrebuje 4ks K-Polarus-XL.


Ak nie ste domáci kutil alebo nemáte k dispozícii elektrikára, ponúkame aj službu montáže, stačí nás kontaktovať a nájsť si spoločný termín s naším technikom.

Ak nám pošlete nákres kuchynskej linky, tak vieme pre vás pripraviť cenovú ponuku aj s realizáciou.


V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať emailom alebo telefonicky.


Naše realizácie: